Debitare jet apa
Servicii complete de advertising: design grafic, broderie computerizata, debitare laser, broderie computerizata, etc
Taiere cu jet de apa
Debitarea cu jet de apă sau tăierea cu jet de apă, așa cum mai este numită această tehnică, reprezintă un proces industrial prin care diferite tipuri de materiale sunt tăiate cu ajutorul unui jet de apă la o presiune foarte ridicată sau a unui jet compus dintr-un amestec de apă și o substanță abrazivă. Debitarea cu jet de apă poate fi utilizată pentru tăierea unui număr foarte mare de materiale, de la cele mai dure până la cele mai puțin dure. Prin urmare, datorită faptului că tăierea cu jet de apă oferă foarte multe avantaje în domenii foarte diverse, această tehnică este foarte des utilizată într-o gamă foarte largă de aplicații.
Jet de apa cu particule abrazive
Debitarea cu jet de apă cu particule abrazive reprezintă unul dintre cele mai noi procedee de tăiere. Plecând de la procedeul de prelucrarea a sticlei, unde singura problemă care apare sunt zgârieturile de pe suprafaţa tăiată cu jet de apă, prin injectare de particule abrazive foarte fine s-a reuşit tăierea materialelor metalice. Tăierea cu jet de apă este o tehnologie de debitare cu margini multiple în cazul căruia tăierea este efectuată de jetul de apă de mare viteză, sau cu jetul de apă de mare viteză amestecat cu aditivi abrazivi, adică jet hidro abraziv. Tăierea cu jet de apă în principiu are două versiuni de bază: cu de jet de apă şi cu jet hidro abraziv.
– cu jet de apă (se foloseşte puterea de eroziune a jetului de apă de mare viteză)
– cu jet hidroabraziv (jetul de apă este amestecat cu aditivi abrazivi, crescând astfel considerabil puterea de eroziune)
Avantajele taierii cu jet de apa:
- Pot fi taiate piese cu o geometrie complexa din aproape orice material
- Se elimina operatiile ulterioare de finisare
- Viteza ridicata de prelucrare a diverselor tipuri de materiale
- Nu se foloseste caldura, ceea ce este important in cazul materialelor usoare
- Pierderi minime de materie prima
- Calitate si precizie ridicata
- Pot fi prelucrate materiale variate: otel, metale neferoase, lemn, ceramica, sticla, marmura, granit, aluminiu, mase plastice, cauciuc, beton, beton armat, bazalt, cuartit, caramida, fonta, bronz, plumb, cupru, alumina, placi ceramice, kevlar, grafit, sticla (in afara de sticla securizata).
Diferenta intre taierea cu “jet de apa” si taierea cu “laser”
Colorare datorită procesului termic
În funcție de materialul și de conturul piesei, în cazul tăierii cu laser poate apărea colorarea materialului. Aceasta se întâmplă în special în cazul formelor geometrice mici / contururilor și pieselor înguste, deoarece în aceste cazuri căldura nu poate fi disipată. Această colorare poate fi eliminată numai prin lustruire. Dorim să menționăm faptul că aceste așa-numitele colorări datorită procesului termic nu pot constitui un motiv de reclamație.
Stropi de metal cauzați de laser
În funcție de materialul și de grosimea tablei, în cazul tăierii cu laser pot apărea stropi de metal pe suprafață. Cauza pentru aceasta poate fi:
- procedeul (penetrarea cu laser),
- piesa de prelucrat (geometria piesei sau conturul piesei)
- fabricarea (poziționarea componentelor și poziția pe lamele)
și sunt dificil de influențat în prealabil.
Stropii de metal cauzați de laser nu pot constitui, de regulă, un motiv de reclamație, dar pot fi îndepărtați prin debavurare. De aceea, vă recomandăm să selectați în solicitarea dvs. opțiunea „Debavurare” ca o etapă suplimentară de fabricație în cazul componentelor cu o suprafață sensibilă sau în cazul pieselor care nu trebuie să aibă stropi de metal topit.
Formarea de bavuri.
În funcție de materialul și de grosimea tablei, în cazul tăierii cu laser pot apărea bavuri la marginile tăieturii. Bavurile pot fi îndepărtate la noi prin debavurare sau prin procedeul Trowal. Vă recomandăm să selectați în solicitarea dvs. opțiunea „Debavurare”, după cum urmează, pentru
- aluminiu: începând de la 1 mm
- oțel inoxidabil: începând de la 1,5 mm
- oțel: începând de la 3 mm
Rugozitatea tăieturii cu laser
În funcție de materialul și de grosimea tablei, în cazul tăierii cu laser pot apărea șanțuri pe conturul tăieturii. Această așa-numită rugozitate a suprafeței tăieturii nu poate fi îndepărtată prin debavurare. Menționăm faptul că acesta nu este un motiv de reclamație.